אמונות מגבילות- אל תתנו להם לעכב אתכם
- Sara Rouk
- 3 ביוני 2024
- זמן קריאה 4 דקות
דמיינו לעצמכם רגע, אתם מגיעים לראיון עבודה עבור משרה שאתם רוצים כבר הרבה זמן.
בזמן הראיון, כשאתם יושבים מול המראיין, פתאום צצות מחשבות כמו ״למה שהם יקחו אותי״, אני לא יודע להתראיין״, ״כולם פה יותר חכמים ממני ״, ״איזה שטויות אני מדבר״.
למי זה לא קרה בחיים!? מסתבר שלרובנו. אם הגעתם לגיל, בו עברתם יותר מראיון עבודה אחד בחיים אז יכול להיות שזה קרה גם לכם.
מהן אמונות מגבילות?

אמונות מגבילות הן אמונות עמוקות שאנו מחזיקים בהן לגבי עצמנו, אחרים או לגבי העולם, שלדעתנו הם האמת המוחלטת ולעיתים רבות מונעות מאיתנו להתקדם ולהשיג את מטרותינו. הן פועלות כמו מחסומים פנימיים או ״משקפיים״ שמעצבים את האופן בו אנו רואים ומפרשים את המציאות, משפיעים על המחשבות, רגשות וההתנהגות שלנו.
הן יכולות להיות מוּשרשות עמוק בתוכנו ונוצרות לאורך זמן כתוצאה מחוויות אישיות, מסרים שקיבלנו מהסביבה, או אמונות תרבותיות וחברתיות. הן יכולות להיות כלליות או ספציפיות ולגעת בתחומים שונים בחיינו, כמו יחסים, הורות, קריירה, חברות, הצלחה אישית, דימוי עצמי ועוד.
איך נבחין בין מחשבות שליליות לבין אמונות מגבילות:
1. משך הזמן: מחשבות שליליות הן בדרך כלל חולפות וקצרות טווח. הן עשויות להופיע בתגובה לאירוע מסוים ולהיעלם לאחר זמן קצר. אמונות מגבילות, הן עמוקות יותר ומתמשכות יותר. הן נוטות להישאר איתנו לאורך זמן, ולהשפיע על האופן שבו אנחנו מתנהגים וחושבים באופן כללי.
2. עוצמה: מחשבות שליליות יכולות להיות חזקות או חלשות, תלוי באדם ובסיטואציה. עם זאת, הן בדרך כלל לא משפיעות באופן משמעותי על חיינו. אמונות מגבילות, לעומת זאת, הן חזקות מאוד ויכולות להשפיע באופן משמעותי על האופן שבו אנחנו מתנהגים וחושבים.
3. השפעה על ההתנהגות: מחשבות שליליות יכולות להשפיע על ההתנהגות שלנו בטווח הקצר. לדוגמה, אם אנחנו חושבים מחשבה שלילית על עצמנו לפני ראיון עבודה, אנחנו עשויים להרגיש פחות בטוחים ולדבר פחות בבירור. עם זאת, הן בדרך כלל לא משפיעות באופן משמעותי על חיינו בטווח הארוך. אמונות מגבילות, לעומת זאת, משפיעות באופן משמעותי על ההתנהגות שלנו בטווח הארוך. הן יכולות לגרום לנו להימנע מאתגרים, לוותר על חלומות ולפחד מכישלון.
4. ראיות: מחשבות שליליות הן בדרך כלל לא מבוססות על ראיות. הן עשויות להיות מבוססות על פרשנות אישית של אירועים, או על חששות וחרדות. אמונות מגבילות, לעומת זאת, עשויות להיות מבוססות על חוויות עבר או על דעות קדומות. עם זאת, חשוב לבחון את הראיות ולבדוק האם הן באמת תומכות באמונות הללו.
5. תחושה: מחשבות שליליות יכולות לגרום לנו להרגיש רע, כמו עצב, כעס או חרדה. עם זאת, הן בדרך כלל לא גורמות לנו להרגיש רע באופן קבוע. אמונות מגבילות, לעומת זאת, יכולות לגרום לנו להרגיש רע באופן קבוע. הן יכולות לגרום לנו להרגיש חסרי ערך, חסרי תקווה או חסרי יכולת.
מאיפה מגיעות אמונות מגבילות:
אחד הדברים שחשוב להבין, זה מאיפה הגיעה האמונה שאנחנו מחזיקים בה.
האם האמונה הגיעה מחוויה קודמת- טראומה, כישלון, ביקורת או דחייה.
האם ממסרים שקיבלנו מהסביבה- דברים שאמרו לנו ההורים שלנו, מורים, חברים או אנשים אחרים שהשפיעו על האופן שבו אנו רואים את עצמנו ואת העולם. מסרים שליליים וחוזרים מהסביבה עשויים להוביל לאמונות מגבילות.
דפוסי חשיבה שליליים- אנשים מסוימים נוטים יותר לדפוסי חשיבה שליליים, כמו נטייה לראות את הצד הרע בכל דבר, קושי בקבלת מחמאות, או נטייה להשוות את עצמם לאחרים.
דפוסי חשיבה אלו עשויים להוביל לאמונות מגבילות.
לדוגמא: אם אני מאמינה שאני לא טובה בדיבור מול קהל, סביר שאני אעדיף להימנע מכל הצעה לעשות פרזנטציה או הרצאה מול קבוצת אנשים או קהל גדול.
האמונה שאני מחזיקה תמנע ממני להתפתח מקצועית ואישית ועם הזמן תפגע בערך העצמי שלי.
במקרה כזה, אני ארצה לבדוק מאיפה הגיעה האמונה הזאת, אילו הוכחות יש לי שהיא נכונה, אשאל את עצמי: האם נכשלתי בעבר? האם קיבלתי ביקורות לא טובות? ומה אני צריכה לעשות על מנת כן להיות מסוגלת לעמוד מול קבל ולדבר, אולי להתאמן, לקחת שיעורים, לעשות סימולציות מול משפחה וחברים.
העיקר לא להישאר עם האמונה ולהישאר במקום, לגייס חשיבה יעילה יותר שמקדמת את הזהות המקצועית שלי שתייצר התקדמות במקום הימנעות.
הנזק שגורמות אמונות מגבילות:
הן מונעות מאיתנו לנסות דברים חדשים ולצאת מאזור הנוחות שלנו.
הן גורמות לנו להרגיש קטנים, חסרי ערך וחסרי יכולת- לא מסוגלים ולא ראויים להצלחה, מה שמן הסתם יעצור אותנו מלהגשים את עצמינו.
הן מובילות לחרדות, דיכאון וחוסר ביטחון עצמי- תחושות שליליות מתמשכות עלולות להוביל למצבי חרדה ודיכאון פגיעה בערך והביטחון העצמי.
הן פוגעות ביחסים שלנו עם אחרים- עלולות להוביל לקשיים בתקשורת, חוסר אמון ופחד מקרבה.
הן מונעות מאיתנו להגשים את הפוטנציאל שלנו- מייצרות פחד מכישלון, לקיחת סיכונים או התנסות בדברים חדשים, מה שעשוי לפגוע בהתפתחות האישית והמקצועית.
דוגמאות לאמונות מגבילות:
בבית הספר:
"אני לא מספיק חכם/ה כדי להצליח במתמטיקה."
"אני לא מסוגל/ת לכתוב סיפור טוב."
"המורים לא אוהבים אותי."
"אני תמיד אכשל במבחנים."
במקום העבודה:
"אני לא מספיק מוכשר/ת כדי לקבל קידום."
"לעולם לא אהיה מנהל/ת מצליח/ה."
"אני לא יכול/ה להתמודד עם העומס בעבודה."
"אני לא אהוב/ה על ידי חבריי לעבודה."
במערכות יחסים:
"אני לא מספיק טוב/ה בשביל בן/בת הזוג שלי."
"לעולם לא אמצא אהבה."
"אני תמיד אפגע במערכות יחסים."
"אני לא יכול/ה לסמוך על אף אחד."
"אני לא ראוי/ה לאושר."
בבריאות:
"אני לא מספיק בריא/ה כדי לעשות פעילות גופנית."
"אני לא יכול/ה לרזות לעולם."
"אני תמיד חולה."
"המראה שלי לא טוב."
"אני לא אהוב/ה על ידי עצמי."
איך נתמודד עם אמונות מגבילות:
זיהוי: הצעד הראשון הוא לזהות את האמונות המגבילות שאנו מחזיקים בהן. ניתן לעשות זאת על ידי כתיבה, שיח פנימי, שיחה עם אדם קרוב או פנייה לאימון/טיפול.
ערעור: לאחר זיהוי האמונות המגבילות, חשוב לערער בהן. לא כל מה שהמוח שלכם מספר לכם הוא נכון! ניתן לעשות זאת על ידי בחינת הראיות, לחפש עובדות שתומכות באמונה, השוואה לאמונות חיוביות יותר ושאילת שאלות כמו "האם האמונה הזאת משרתת אותי או פוגעת בי?"או ״מאיפה הגיעה האמונה הזאת והאם היא נכונה לגבי היום?״
החלפה: לאחר ערעור באמונות המגבילות, חשוב להחליף אותן באמונות חיוביות ומעצימות יותר. ניתן לעשות זאת על ידי כתיבת אמונות חדשות, חזרות חיוביות ודמיון מודרך.
פעולה: לאחר החלפת האמונות המגבילות, לאמונות שמקדמות אותנו ליעדים והמטרות שלנו, חשוב להתנסות בדברים חדשים, להעז, לעשות חשיפה מתונה ולאחר מכן התנסות מלאה. זה מייצר תחושת חוויה חדשה שנרשמת במוח כמשהו חיובי ולא מאיים או נורא כמו שהמוח שלנו שכנע אותנו שיהיה.
לסיכום:
לכולנו יש אמונות מגבילות שאנו חיים על פיהם. חשוב לזהות את האמונות שמונעות מאיתנו התקדמות והגשמה עצמית, לשים דגש על אלה שעוצרות אותנו לממש את עצמינו ושאנחנו לא מעוניינים בהם יותר.
החדשות הטובות: האמונות המגבילות שיש לך עכשיו לא חייבות להישאר איתך לנצח. ככל שאנו משתנים, גם האמונות שלנו משתנות. אף אחד לא אמר שזה יהיה קל, אבל זה יהיה שווה את זה כשתסתכל/י אחורה ותרא/י כמה גדלת והתפתחת.
אפשר להיפטר לחלוטין מכל האמונות שלא משרתות אותנו ושאין לנו צורך בהם.
שיש דרכים לזהות, לערער ולהרהר, להחליף ולתרגל אמונות חדשות, כלפי עצמינו וכלפי הסביבה.
מזמינה אתכם לכתוב לעצמכם, מה האמונות המגבילות שהייתם רוצים להעיף והאמונות שזרקתם לפח לאורך חייכם.
קדימה, לכו להתאמן
ואם אתם מרגישים צורך בהכוונה ועזרה, מוזמנים ליצור קשר לשיחת ייעוץ חינם.
Comments